torsdag 16 december 2010

Morgontankar.

.
Så många morgnar jag haft idéer om vad jag skall skriva, så många dagar som bara försvinner iväg i små vilostunder. Plötsligt är det dags för Rapport eller något annat TV-program som har till uppgift att fånga min uppmärksamhet. Då kommer nästa morgon med nya infall som också försvinner i en ny dag.

All denna försening har sin rot i att jag tycker det finns inget att "berätta".
Jag fastnar i tankar om min sjukdom, lungsäckscancer. Mesoteliom är ett "finare"
namn på den defekt som hittat ett boställe i min kropp.

Det är för mig svårt att begripa hur jag känna mig så bra och samtidigt vara så
otroligt beroende av min rullstol. Har jag den till hands är allt så bra.
Det är ju svaret på frågan "Hur är det?" Allt är ju relativt, riktigt relativt.

Hospice i Lund har hand om mig nu. Allt kontrolleras, salter i blodet, dränering av vätska i magen, jag har ett dräneringsrör anslutet hela tiden nu men det kommer ingen vätska. En källa till lite oro. Hur konstigt det än är så sover jag så gott. Det har nu gått mer än två år sedan jag blev dålig, det är en fröjd att bygga på statistiken åt det positiva hållet. Alltid någon bieffekt, i regel så får jag ett nytt problem när ett "gammalt" avslutas. Nu är besväret att jag får så ont när jag flyttar mig från rullstol till toalett eler säng, tarmarna skriker till och lugnar sig efter några minuter. Jag kan inte gå, musklerna i benen är ett minne blott. Annars är allt "bra" , som sagt.

Läs och det är så typiskt mig, jag försöker hålla mig borta från cancern men hamnar i beskrivning av den ändå. Jag klamrar mig fast vid "Hans-procenten" och mina grannar påminner mig också, det ser faktiskt ut att gå bra för mig. Efter 24 månader börjar jag få en starkare tro på att jag fixar det här, får lite extra livstid och ger cancern några extra ronder, det blir förlängning och lite övertid. Med de grannar vi har blir det en lång match, här råder ingen "Grannfejd", här råder "Grannsämja"! Blandat med Gårdstångasämja...

/Hans.
.

17 kommentarer:

 1. Hans
  May I wish you and your family a Merry Christmas, you bring light to our world with your determination, your strength, your endurance....You make me a believer that with a strong faith anything is possible.
  "Believe" and yes try to keep those toes wiggling
  Lynne

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blir att höra från dig. Helt säkert kommer det att bli många ronder i din livets match. Önskar dig och din familj allt gott! Mina varma tankar går till er!

  SvaraRadera
 3. Åhh ! Så GLAD jag blev att få höra av dig !
  Kikar in varje dag efter nya kloka, vackra tankar från vår Hans !

  Skönt att du i alla fall har ett någorlunda drägligt liv- rullstolen till trots- eller tack vare ?! Beror ju på hur man ser det ....

  " Det är vackrast när det skymmer, all vår kärlek världen rymmer, tid och rum finns inte nu...."
  kommer inte i håg vem som diktat detta, men det är någon av våra " stora" poeter.....

  Carpe Diem Hans !

  Ge Anita, barn o barnbarn riktiga Hans kramar och kör stenhårt på att Carpe Diem !

  Kram Madeleine , Umeå

  SvaraRadera
 4. Är glaset halvtomt eller halvfullt - ja, det beror ju på hur man ser på det.

  Vad är ett liv? Samma sak där - det beror på hur man ser på det.

  Du Hans, har dock öppnat mina ögon för ett annat sätt att betrakta livet. Möjligheterna är viktigare än begränsningarna. Bortsett från det, så är du en utomordentlig stilist som förmår uttrycka dig så att tiden stannar för oss andra med problem av det mer triviala slaget.

  Måtte du få formulera dig länge än!

  /Monica

  SvaraRadera
 5. Hej Hans!

  Oerhört skönt att få läsa några ord av dig igen! Har saknat dig och den styrka du ger mig i dina ord. Samtidigt är det förståeligt att det blir mer sällan nu, när du är sämre, men en liten egoistisk del av mig behöver dina visdomsord för att hålla modet uppe! Inte för att jag vill dränera dig på kraft - tvärtom - jag tror du förstår vad jag menar!

  Hoppas att du får en underbart fin och lugn jul och nyårshelg med din familj och dina vänner, nu med ditt lilla nya barnbarn också - och att du får må så bra som du någonsin kan!

  Tänker på dig - ta hand om dig!

  Tusen mjuka styrkekramar <3

  SvaraRadera
 6. Även jag blev glad över att få läsa dina tänkvärda, välformuelerade och fina rader igen.
  Hansprocenten, ett nytt ord!
  Ha det gott!
  Kram
  //Annelie

  SvaraRadera
 7. Jag är glad över att åter hitta läsvärda och kloka ord från dej! Ser fram emot ännu fler.
  Var och en av oss har vår egen mening med livet och i stort och smått. Jag som själv är svårt cancersjuk hittar mening och glädje där jag minst anar det, i sådant som jag tidigare inte hann ta till mig. Allt är som sagt relativt...
  /Berit

  SvaraRadera
 8. Hej Hans
  Du, alltid SÅ positiv och glädjefull. Detär en ren vitaminkick att läsa dina inlägg. Det får mig att inse att jag har det så "jädra" bra egentligen. Fortsätt glädja mig och många fler med dina fina inlägg.
  Önskar dig och dina nära en God Jul och ett Gott nytt år! Kram till dig// Anki i Dalarna

  SvaraRadera
 9. Hej fina Hans,

  Gillar dig massor. För att du är du. Och du påminner mig om min barndom. Varför vet jag inte, kanske för att du sjöng för mig?

  Gammal man gör så gott han kan,
  dansar fan så illa,
  hela kroppen rister han,
  men ändan den står stilla.

  Av Hans Alfredson

  Kramar till dig och vackra Anita!

  Annette & Busen

  SvaraRadera
 10. Hallå igen!

  Jag blev så glad när jag såg att du skrivit igen. Allt är verkligen relativt när du kan tycka att det är "bra" trots muskler som gett upp och svåra smärtor.

  Jag önskar verkligen att du ska få må bra och jag önskar dig en varm och God jul.

  Hälsningar Ylva

  SvaraRadera
 11. Heja Hans!

  Fantastisk inställning till livet.

  Jag önskar dig en skön och rofylld Helg.

  Hälsar Mari

  SvaraRadera
 12. Godmorgon, en sådan för mig, och jag hoppas det även är så för dig! Det är en oerhörd bister vinter, och jag gissar att dina utflykter blir hemmets rum och de inre rummen, nu när det inte lämpar sig för rullstolsrally? Önskar dig en smärtfri dag, många smärtfria dagar. Snart är det barnbarnets första jul. Så fantastiskt! Styrkekramar
  Maria

  SvaraRadera
 13. Hans! Så fantastiskt roligt att höra något från dig. Ni hade varit och hälsat på George och Sara och tittat på lilla Freya (läste jag på G:s blogg). Så fantastiskt att ni kan komma ut och iväg.

  Det måste vara Hans-procenten som sätter sprutt. Skönt att höra att du får bra vård, att ni får hjälp. Men fantastiskt roligt att ni också kan komma iväg och kan umgås. Klart att du kan ge cancern några extra ronder. Jag och många med mig står i din ringhörna och viftar med handdukar, ropar heja och har vattenflaskan redo. Kan vi, så ska vi sno gong-gongen också... Eller är det den tjocka tanten man ska kidnappa? Vi kan göra både och. Matchen är INTE över förrän gong-gongen slagit, eller den tjocka tanten sjungit!

  Hoppas att ni får en fantastiskt skön jul och ett synnerligen gott nytt åt!

  Varmaste hälsningar och MÅNGA styrketankar,
  Kajsa

  SvaraRadera
 14. Dear Hans

  Finding that you have posted once more is the best Christmas present I have gotten this year!

  I am glad to hear you are sleeping again. Do keep writing & keep fighting

  I wish you and your family peace this Christmas

  God bless you so that you continue to a blessing to others.

  Hugs & prayers

  Rosalind

  SvaraRadera
 15. God Jul till dig och din familj!

  SvaraRadera