fredag 5 juni 2009

En vit jacka.Nu har det gått mer än tre veckor sedan min sista cellgiftbehandling. Jag är inne i den tid jag längtat så mycket efter, en tid då jag hoppats att tillvaron skulle kunna fokuseras ”tillbaka” till en normal tillvaro.
I varje fall en normal tillvaro som i förtid pensionerad person. Det är ju alldeles för tidigt att dra några slutsatser hur det blir med det. Fortfarande dras jag med en eftermiddags trötthet, det är som all kraft försvinner, det är så skönt att bara sitta eller liggandes vila och lyssna på de personer som finns runtom och pratar med varandra. För trött att prata själv.

Igår, torsdag, var vi i Köpenhamn med en kusin till Anita som besökte en ”Body Work” klinik för att få hjälp med en krånglande mage som sjukvården här hemma inte får rätt på. När vi parkerade bilen och skulle gå till kliniken skulle vi ta på oss jackor då det var kyligt och blåsigt väder. Jag hade glömt att ta med min jacka! Klädd i skjorta och en slipover lämnade vi först kusinen på kliniken och där skulle hon vara i två timmar.

Vi andra beslöt att leta upp en herrekiperingsaffär så jag kunde få tag i en jacka. Vi gick runt på Christianshavn och sedan in på Christiania. På en öppen plats fanns det en marknad med några stånd, många med fleece-tröjor men inga jackor, jag trodde där skulle finna ett utbud av second hand kläder. När vi var på väg ut från Christiana passerade en dam oss som på vår fråga om en affär svarade att närmsta tänkbara plats för ekipering var Amager Center. Vi tog oss dit och det var skönt att komma in i värmen igen, även om det myckna promenerandet fått upp kroppsvärmen lite.

Vi hittade en affär, förklarade för försäljaren situationen och frågade om han hade en billig jacka då jag var ute efter en nödlösning. Jo, det fanns en jacka, priset nedsatt från 799 till 499 danska kronor, den andades, var vindtät och regntålig. Anita var så bekymrad att jag skulle bli dålig av att vara dåligt klädd i det kyliga vädret, här fanns lösningen på den oron. Men, på kvinnors vis, detta var den första affären vi var inne i, alternativen måste undersökas. Så det blev en halvtimme till med rundgång i andra affärer men vi hittade inget bra alternativ annat än mycket mycket dyrare jackor.
Vi återvände till affär nr ett, försäljaren smilade upp sig när han såg mig för nu visste han att nu var det dags. Jag lämnade affären i en lysande vit jacka med svart baksida på underarmarna, jag har aldrig haft en jacka som varit så klart lysande i en ljus färg.

Vi återvände till Prinsessegade på Christianshavn, då det var en god stund kvar av behandlingen gick på upp på höjden vid Christanshavns Voldgade där vi slog läger på en soffa med utsikt över Stadsgraven, det är namnet på vallgraven runt Köpenhamn.
Solen lyste och nu upptäckte jag fördelen med en vit jacka i sommarsolen. Den tog inte solvärmen åt sig, man blev inte grillad utan där kunde jag sitta en lång stund utan att bli så obehagligt varm. Den jackan som var en nödlösning får följa med mig i sommar, jag får se till att inte glömma den hemma. Det kan bli kostsamt om jag skall handla en ny jacka varje gång vi åker iväg till främmande städer. Så ser ni en man i sina bästa år i sin bästa vita jacka… (med svart baksida på underarmarna) då kan det vara jag som visar upp mig. I min nya Köpenhamnsjacka av märket Morgan!
Vindtät, Regnsäker och den Andas.
På den sitter ett märke som deklarerar 5000 mm vattenpelare. Det är inte dåligt, skall den verkligen klara ett halvt kilos övertryck? Allt kan man sälja med mördande reklam,
även söt konserverad gröt!

När kusinens behandling var avslutad samlades vi alla på höjden vid Christanshavns Voldgade och drack medhavt kaffe till vilken muffins och en liten chokladkaka tuggades ner. I solskenet. Varmt och lagom skönt i en vit jacka. Sedan navigerade vi oss ut till Bottleshop vid Kastrup och resterna av reskassan spolierades. Öl och vermouth. Cinzano. Vårt resesällskap bjöd sedan på en stund på en krog i närheten, vid Kastrup hamn, med namnet Kystens Perle där de andra fick en gigantisk burgare och jag själv en rejäl laxsandwich. Öl också. Leffe Blond.

Man blir trött av turistande. Den psykiska påfrestningen av att ha glömt jackan hemma är total. När vi var hemma i Lund igen vacklade jag in i huset och belägrade soffan för resten av kvällen.

Det är mycket med nationer denna vecka. Idag är det Danmarks nationaldag, imorgon är det Sveriges. Skall det bli samma ordning i morgondagens landskamp, Danmark först?
På söndag skall den svenska befolkningen vakna upp och besluta om den skall gå och rösta eller göra något annat utan att ta till vara rösträtten. Jag strölyssnade till gårdagens TV-debatt och den var rörig, 8 politiker som ganska ofta pratade i mun på varandra och åtminstone för mig tog död på intresset att lyssna på allt tragglandet.
Fildelning och jobb, om och om igen. Var finns de politiska stjärnor som kan engagera att få mig lyssna på en politisk debatt, med utstrålningen att kunna fängsla?

Tryckte på kanalväljaren och valde Draknästet istället,
Pratnästet med 8 politiker var självgående utan att jag behövde lyssna på det. Orkade inte.

Idag har vi diskuterat att gödsla gräsmattan. En titt på dmi.dk visar att det är bäst att vänta till söndag, dmi antar att det skall komma 14 mm regn på måndag, perfekt för en ny gödslad gräsmatta. Den är så fin i år, i fjor fick vi den sprutad mot maskrosor och det har verkligen hjälpt. Gräsmattan har varit mer grön än gul, nästa projekt är att gödsla upp den så mossan kvävs av gräset. Vissa delar av trädgården är mer mossmatta än gräsmatta.
Nu när vi båda går hemma hela dagarna finns det mer tid att jobba upp trädgården. Det kan ju inte vara fel när vi nu också har så mycket mer tid av att titta på den, vara i den och vårda den. Visserligen är det Anita som gör det mesta av det gröna arbetet, men jag hoppas att min kondition lite grand skall hämta sig så jag får en bättre självkänsla när jag tänker på trädgårdsarbete, speciellt då gräsklippningen. Kommer man bara igång så går det, men startmotorn i mig krånglar lite just nu, batteriet är inte fulladdat. Å andra sidan har jag under årens lopp inte varit den klarast lysande stjärnan i det som består av hortikulturellt arbete.

Ha det gott, kom ihåg att sätta upp flaggan imorgon,
antingen på huset eller hissa upp den i flaggstången.

Kom ihåg: Don't give up. Don't lose hope. Don't sell out.
.
Emaila, klicka här...
.

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt. Du skriver mycket, mycket bra. Snygg jacka, du fick køpte dig.

  SvaraRadera
 2. Spruta mot ogräs...där ser man...Därför alla dom jäklarna flyttat över till oss...grr :-)
  Själkv så dras vi med tusenskönor...nån som har ett bra tips på hur man blir av med dom?

  Mattias

  SvaraRadera
 3. Hola compadre.
  Jag tänkte till lite grann, vi har nämligen skaffat oss en sådan däringa gräsmatteluftare, mossrivare. den funkar asbra!!!
  Istället för att mossan svartnar, grässtråna sticker upp från jorden så har vi fått en rejäl tät gräsmatta som är helt fantastisk!!
  Vi kan ju köra över den till Er någon dag,,,vad sägs?? en lite kaffe och en presentation av gräsmatteluftaren som vi döpt till "gula faran"

  Vi hörs

  George

  SvaraRadera
 4. the photo above is very nice Hans, this is Lynne

  SvaraRadera