torsdag 23 september 2010

Emma och ett skratt förlänger livet.

.
I söndags fick jag se mitt barnbarn, Emma, för första gången. En märklig känsla, stora ögon tittade runt och man kan undra vad hon såg. Små fingrar, tänk att jag själv varit så liten en gång. Den gripande känslan, stunden, när jag fick se Emma var inte så tagande som jag väntat mig. Det tar tid att bygga upp känslan av en relation och jag har varit ganska behärskad. Det kan bero på så mycket i mitt eget liv, skilsmässa för min mor och far. Nuet, fast i en sjukdom, det har förstås påverkat mig. Tröttheten sätter sig fast både här och där. Jag känner nästan att jag skäms då jag tänker så lite på flickebarnet men jag vet att flera möten kommer att skapa en bättre farfar.

Alla tassar runt och försöker att prata så tyst som möjligt med besökare. Inbland hör jag inta vad Anita säger, jag begär repetition.
Det finns en del sjuksköterskor med kraftfulla röstresurser, där råder ingen tvekan om deras budskap, men på morgonen visas stor hänsyn.

Torsdag morgon, klockan är 6:40 och för en gångs skull känner jag mej mer vaken än sömnig vid denna tiden på en ny dag. Lund vaknar jag har ett stort fönster framför mig då jag ligger i sal 8 på 6:e våningen. En fantastisk utsikt då jag är mer van vid att vistas på marknivå.
Vad hände?
Jag fick så gräsligt ont och ringde till sjukhuset.
- Kan du ta dit hit?
* Ja, om du skickar en ambulans...
Men så blev det inte, jag sade att vi kör upp till sjukhuset.
Väl däruppe, på MAVA, kommer jag inte ihåg vad de gjorde men de hittade att jag hade hjärtflimmer, och det flimmrade på med rejäl hastighet.
Efter test med en ultraljud-grej i halsen (inte så farligt som det låter) fann man inga proppar i hjärtat och processen fortsatte med en el-chock, sedan var flimmret borta. Jag flyttades till nästa etapp i vården och kom upp till Lungavd 1. Vi är fyra personer där, alla lika nedslagna av olika sorters cancer. Det är tyst på natten, inga motorsågar dras igång på detta rummet.
Sedan har dagarna flytit iväg med prover av olika smärtlindrande medel, det verkar som behandling av att förgifta själva tumören inte är aktuellt. Jag blev CT-skannad och resultatet är att tumören växer.
Nu tar smärtteamet hand om mig. All befintlig lindring togs bort och vi börjar om från början. Överläkaren på smärtteamet använder en iPhone och bara det gör att jag har 100% förtroende för vad de gör med mig. Det visade sig att vi båda använder samma program "Sleep Cycle".

Hu har jag har en nål i armen och en liten låda på magen:. Så nu dansar jag runt i korridoren och nynnar "Varm Korv Boggie.
citat:
Han hade låda på magen
Det gillas inte av lagen
Det fick han inte ha
Nej det var inte bra
att ha en låda på magen
:slut citat.

Den där lilla pumpen har verkligen lindrat smärtorna. Den lådan är bra! Förr under dagarna här har jag bara haft en önskan, "låt mig ligga och vila".
Det finns ju kvar lite av det, men jag känner mycket mindre smärta och magproblem. Jag drack lite Movalucol för några dagar sedan och fick en jetmotor i magen. Det gäller att passa sig och ha nära till en bra toalett när man tänder på magsystemet på det viset.

Jag kom hit till sjukhuset den 13 september och det ser ut som jag blir här till den 28/29 september. Smärtlindringsnivån skall ställas in, man skall hitta ett plåster eller piller som ger samma effekt som pump-smärtmedlet. Det står en liten kanna med äpplejuice på det lilla sidobordet framför mig när jag sitter här på sångkanten och skriver. En klunk då och då är gott. Fast CocaCola är rena drömmen, man rapar så gott efter en rejäl klunk CocaCola. Med alla problem som varit med magen är en enkel liten rap en gåva från himlen.

Henrik som kämpat länge är på bättringsvägen, hans ögon strålade när han berättade att han gått utan hjälp och senare också promenerat en bit utomhus. Fantastiskt efter så lång kamp med så mycket berg-och-dalbana äntligen ha nått ljuset i tunneln. Vilken styrka det finns i så många runt om oss.

Hur känner jag mig själv? Mycket har blivit bättre, men jag har inte samma ljus i tunneln som de flesta med någon form av cancer, 80% blir botade, jag hör till de 20 procenten.

En läkare kollade upp mig igår. Jag visste inte om hon var från smärt- eller lung-enheten så jag frågade "Var kommer du ifrån?"
Svaret var "Ryssland".
Sedan skrattade vi båda när missförståndet rättades till.
Små små stunder av humor tar vi vara på och nu är det helt klart att ett skratt förlänger livet!

Det har tagit mig hela dagen att skriva ihop det här, avbrott av besökare, mat och några sov stunder har försenat mig. Jag har helt enkelt varit för trött för kontinuerligt skrivande...

/Hans.
.

11 kommentarer:

 1. Hans
  Jag har tänkt så mycket på dej och funderat över hur du mår. Camilla, Magnus och Susanne sänder sina hälsningar till dej. De skall alla ut och resa och det blir skönt för dem. Magnus och Susanne till Egypten för att dyka och Camilla med familj till Florida och hälsa på goda vänner. Jag är lite avundsjuk att jag inte skall med. Var hos läkaren i måndags och allt var oförändrat, tack för det!

  SvaraRadera
 2. gött med egen smärtmojäng..bara att dra i rattarn lite :-) ifån doktorer gör man bäst i att misstro :-) Är i stockholm, lika vacker som i Lund men bara nästa :-)

  SvaraRadera
 3. Jag tänker på dig/er varje dag.
  Vilken berg och dalbana ni går genom.
  ..jag hittar inte rätta orden så kanske jag låter än mer ..tafflande... än vanligt.

  Många kramar (visserligen virtuella men med mycket kärlek och omtanke i)
  //Annelie alias Ännelaij

  SvaraRadera
 4. Vi är många som är med dig Hans. Många som bär dig i våra tankar. Många Du påverkat. Många som önskar vi kunde göra nåt för dig som blir lika lättade och glada när du orkat skriva lite. Som tycker att livet är orättvis eller i alla fall inte logiskt - "egoistiska elaka" människor vandrar opåverkat friska genom tillvaron medan andra som du får lida.. Ta vara på din låda och dansa vidare Hans men undvik pottor så du inte också hamnar med foten i en potta ;) å inte kommer loss. Heja Hans han "äger"!

  SvaraRadera
 5. Tog en paus och läste nyss det senaste inlägget från dig, du skriver alldeles fantastiskt (fast det är en äppeltelefon), man ser nästan bilden framför sig.

  Håller tummarna att det blir bra med smärtlindringen.

  Hoppas du får flera skratt . . .

  //:-} leif

  SvaraRadera
 6. Hej på dig kära Hans !

  Då delar vi(och miljoner andra) samma intresse..iPhone!:)

  Önskar dig all styrka och så att du kommer hem på den avsedda datumet med ett medicin som verkar effektivt mot smärtorna.

  Du är stark och dina texter utvisar och utstrålar enorm styrka!

  Du är fantastisk!

  Bästa hälsningar/ syster Marika

  SvaraRadera
 7. God morgon du vise man!

  Skönt att höra av dig - nu var jag orolig för dig, så detta gjorde mig glad!

  Det där med lådan på magen blir väl att ta det goda med det onda, som du säger, du kan vara uppe lite mer, har lite mindre smärta och magproblem. Allt är ju relativt, eller hur? Pest eller kolera? Hoppas smärtteamet hittar en bra lösning för dig, så du kan åka hem och ha så lite smärta som möjligt snart!

  Tråkigt att höra om CT resultaten, bra att dina "rumskamrater" inte drar timmerstockar, härligt med ordentliga Coca Cola rapar och bra med en läkare som verkar medmänsklig, har ett genuint teknikintresse och dessutom humor :)

  Du är snart hemma, så du bl.a kan börja skapa en liten relation med lilla Emma. En underbar farfar kommer du att vara oavsett om du någon dag inte kan vara "dig själv". Många hade önskat sig en farfar som du ska du veta!

  Styrkekram
  Tina

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Du skriver så bra, och dina texter får mig alltid att fundera vidare.. länge..

  Tack för det, jag behöver stanna upp ibland och du hjälper mig.

  Massor av styrka till dig från en alldeles vanlig och lite småstressad småbarnsmamma!

  // Kim

  SvaraRadera
 9. Hans!
  Ibland är det svårt att skriva en kommentar, rädd att det blir plattityder, men det är hur som helst inte menat så utan synnerligen ärligt.

  På tal om ärligt...och skalade lökar.. du tycks skriva ärlig och rakt av som du känner, det är enormt befriande!

  Du visar inget behov av att hålla uppe en snygg fasad eller skriva det som är "korrekt", politiskt, romantiskt eller vad man nu kan tänka sig. Du skriver om livet i dess naknaste form. Tack för att du gör det och med det ger en enorm gåva till oss läsare. Många av oss har mycket att lära av dig.

  Det tar tid att bygga upp en relation med lilla Emma, men med lika tafatta och förundrande ögon, sinnen och händer är jag övertygad om att ni snart kommer att finna varandra på djupet.

  Och varma Grattis att du nu är farfar och Anita är farmor!

  Kramar till Dig och Anita!

  Märkligt egentligen att det känns naturligt att skicka en kram till någon jag aldrig har träffat, men någonstans i tankarnas värld har vi kanske gjort det, för det är så självklar för mig och från hjärtat kommit.

  SvaraRadera
 10. Massor med kramar till dig och Anita. Vi saknar er.

  A&D

  SvaraRadera
 11. Så läsvärt och underfundigt, du stiliga karl skriver mitt i livets allvar! Är en brutta på 24 år som tycker livet är lite trist när det inte finns något jobb till mig som är nyutexaaminerad. Din blogg ger mig lite perspektiv på mitt gnälleri. Ska ta mig i kragen och skicka iväg ett gäng ansökningar till. Tänker allt gott till dig och din familj!! Fortsätt skriv och inspirera (för det gör du verkligen) så länge det ger dig något och du orkar med det!

  SvaraRadera