onsdag 1 april 2009

Fildelning den 27 februari.

Fildelning.
Nu har jag läst en debattartikel om fildelning.

Citat:
"Väljer vi att ignorera denna klyfta finns en uppenbar risk för att nya generationers respekt för rättsstaten urholkas."
Slut citat.

Det är en klyfta, det finns många klyftor och skall man ha en hel bild av hur fildelarna ser på rättsystemet borde kanske flera frågor sättas i jämförelse med fildelningen. Hur ser fildelarna på andra brott som begås i samhället, våld, rån och allt annat skit som händer? Jag tror att lyfter man fram fildelning som ett stort argument för en framtida rättsupplösning drar man för stora växlar på ett ämne som är hyperintressant just nu. Vad vi ser är en ny diskussion typ Motorsågsmassakern video.

Det verkar som varje teknikgenombrott skapar sina egna hyperämnen.

Det är farligt att säga att saker och ting är ett faktum men det kan ju också vara så att mycket av det som nerladdas spolas bort ganska fort också. Det är så lätt att ladda ner att man kan helt enkelt inte konsumera allt. Två knapptryckningar, en timme senare är filmen nerladdad sam man kanske ser vid ett senare tillfälle. Om man överhuvudtaget ser den.

Två knapptryckningar, ett musikalbum är nedladdat som man lyssnar på en gång sedan finns det bara där. Hur mycket av det som laddas ner konsumeras egentligen? Så jag tror att enkelheten att ladda ner gör att det laddas ner just därför att det är så lätt. Nyfikenhet, kanske lite statusjakt att man har si och så många låtar eller filmer på sin hårddisk.

När orkar man med allt? Överflödet stryper sig själv.

För mycket och för litet skämmer alltid.

Enkelheten stimulerar kriminaliteten i fildelning.

Det är lite tuffare att gå in till grannen, slå honom på käften och kommendera att han gör en kopia av sin nya "Lars Christerz" CD.

Det finns ett svenskt program för att lyssna på internetmusik,det heter Spotify. Då kan man lyssna helt legalt, vill man betala slipper man en kort reklamsnutt. Den lösningen är något som visar en väg in i framtida internet-delning av både musik och filmer,

Priset skall helt enkelt vara så attraktivt att man känner att det är rätt, 150 kronor eller mer för en CD-skiva idag där man kanske bara vill lyssna på en låt blir fel pris.

Summorna som Pirate Bay-killarna krävs på är löjligt höga. Processen gömmer sig bakom upphovsrätten, det är de stora pengarna som bolagen påstår sig ha förlorat som är kruxet. Mycket vill ha mer. Det är väl det som gäller och fildelarna tycker kanske att de stora bolagen redan fått nog.

Har jag fel? Rätta mig.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar