onsdag 1 april 2009

Om bonus den 25 mars 2009.

BonusCancer.

Bonus är att betrakta som något för en del att få och inte någon allmän utdelning till samtliga. Bonus är latin och betyder bra.

"Något för en del att få och inte utdelning till samtliga." Alla vill höra till den del som skall få och hur premierar man sig till att få bli medlem av den gruppen?

När idén föddes var det säkert i en god avsikt att skapa en morot för en befattningshavare att få en belöning om ett krav på prestation uppfylldes. Det kanske började på verkstadsgolvet. Sedan kanske någon företagsledning tyckte att inte bara fotfolket skulle belönas utan manna skulle regna också över dem som redan hade en hög befattning och en hög lön. Många måste ha tyckt att det var bra. Bonus. Bra. Mer!

Det började i något företag, och därefter spred sig seden. Direktörerna i företag "B" kunde ju inte klara sig utan bonus om kollegerna i företag "A" hade det. När högavlönade utdelar förmåner till sig handlar det inte om att prestera bättre, det handlar om att pinka in en positionering för att få högre status. En status som man kan jämföra med andra, ett pris man kan sätta på sig själv. Det finns undersökningar att ledningsgrupper med bonus inte presterar ett bättre resultat. Det har de sagt på TV och då måste det ju vara sant. Fast vi har ju yttrandefrihet så man kan ju säga precis vad som helst. Det gör ju jag!

När en företeelse förekommer och det inte sker en motreaktion blir det som en cancersvult. Bonussystemet växte då svaga aktieägare och halvsovande styrelser inte brydde sig värst mycket. "Alla andra gör så här, vi måste också göra det!" Det räcker inte med det, se på Skandia-ledningen. Oskyldiga män som hängdes ut i massmedia, de gjorde ju bara vad alla andra gör. Plus att de gjorde lite till, färgsatte tillvaron och några väggar. Stackare! De blev skurkar för de åkte dit, eller hur? Tänk så många andra som andas ut för att de inte "åkte dit".

Mycket vill ha mer. De äldre generationerna av Wallenberg familjen klarade av att sköta Knut och Alice Wallenbergs stiftelse utan några excesser i ekonomisk kompensation för sitt arbete i stiftelsen. Sedan kom nya andar in och nu "plockar" man ut flera miljoner ur stiftelsen, pengar som hamnar i en fickor som redan är mer än välfyllda. Så vad handlar det om? Prestige? Revir? Positionering? Mycket vill ha mer? Alla dessa personer som ser till att få höga löner och rörliga ersättningar hur bär de sig åt? Enkelt, så länge som ingen säger nej då får man vad man begär. Styrelseledamöterna påstås ha en enorm kompetens, men multiplikation för att få fram en totalkostnad verkar vara en okänd matematisk operation. Styrelsens ansvar omfattar att kontrollera att bolagets kontroll över ekonomiska förhållanden är tillfredsställande och att information avseende den finansiella utvecklingen och utvecklingen i övrigt kommuniceras korrekt i delårsrapporter. Jo jo...

Något jag undrar över är vad gör alla dessa personer som lever i en excess av hög inkomst med sin inkomst? Det är en inkomst som inte på något vis i världen kan motiveras av ekonomiska behov. Alltså en hög lön har inte längre att göra med vad man behöver, utan det är en värdemätare på position i en grupp alfa-hanar och alfa-honor om vem som sitter på de högsta pinnarna. I dagens tidning, SDS, kan man läsa om hjärnans belöningscentrum. Det är med höga löner , höga bonusar, vidlyftiga ersättningar likadant som med narkotika. Det berusar och stimulerar belöningscentrum i hjärnan. Vem kan motstå det?
De svenska höginkomsttagarna har fått för sig att de måste sitta på lika höga pinnar som kolleger i USA och andra länder i Europa. Men om de svenska direktörerna skulle skickas ut för att klättra på de pinnarna i andra länder hur högt skulle de kravla sig upp då?

Det finns ett uttryck att "få silkessnöret". Historien bakom uttrycket är att en gammal sed i Turkiet, där sultanen sände ett silkessnöre till en misshaglig ämbetsman som ett tecken att vederbörande borde begå självmord. Lite drastiskt i modern tid men det ska bli intressant att se vem som får silkessnöret i de dagar som ligger framför oss. Det är allt för idag.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar